peperonity Mobile Community
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
New to peperonity.com?
Your username allows you to login later. Please choose a name with 3-20 alphabetic characters or digits (no special characters).

IMPORTANT: Choose your name WISELY as you cannot change it later on! This is due to the fact that we will submit your pages to major search engines so that they can be found properly. 
Please enter your own and correct e-mail address and be sure to spell it correctly. The e-mail adress will not be shown to any other user. 
This password protects your account. To avoid typos it must be entered twice. Please enter 5-20 alphabetic characters or digits (no special characters). Choose a password that is not easy to guess! Never disclose your password to anyone. 
This password protects your account. To avoid typos it must be entered twice. Please enter 5-20 alphabetic characters or digits (no special characters). Choose a password that is not easy to guess! Never disclose your password to anyone. 
Stay logged in
Enter your username and password to log in. Forgot login details?

Username 
CAUTION: Do not disclose your password to anybody! Only enter it at the official login of peperonity.com. We will never ask for your password in a message! 
Login
Stay logged in

Share photos, videos & audio files
Create your own WAP site for free
Get a blog
Invite your friends and meet people from all over the world
All this from your mobile phone!
For free!
Get started!

You can easily invite all your friends to peperonity.com. When you log in or register with us, you can tell your friends about exciting content on peperonity.com! The messaging costs are on us.
Meet our team member Marzus and learn how to create your own mobile site!

Magyarországi kígyók | kigyok1Magyarországi kígyók
netkapu
A világon élõ 3000 kígyófajból csupán 7 faj található meg nálunk. Ezek két családba, a valódi siklófélék (Colubridae) és a viperafélék (Viperidae) családjába sorolható. Méregfoguk csak a viperaféléknek van, a felsõ állcsontjukon elöl kétoldalt egy-egy nagyobb, és mögöttük a fejlõdési sornak több pótméregfog sorakozik. Ha az állat zsákmányol, vagy éppen védekezik, méregfogait külön-külön is felmeresztheti az izmok révén. A viperák mérge a legveszélyesebb, ám a magyarországi viperák marása ritkán halálos, azért, mert a sebbe viszonylag kevés méreg kerül. Az összes, hazánkban élõ kígyó védett állat.
A legerõsebb és legelterjedtebb a haragos sikló (Cluber jugularis caspius), amelyek hossza elérheti akár a másfél métert is. Hátoldala a világosbarna különbözõ árnyalataiban pompázik. A pikkelyeit világossárga csík díszíti. Méregfoga nincs, de harapása igen fájdalmas lehet. A kisebb rágcsálókkal táplálkozik, de nem ´szalad´ el egy-egy madárfészek vagy zöld gyík elõl sem.
Az erdei sikló (Elaphe longissima) nem sokkal kisebb ´haragos´ rokonánál, bár ismertebb, hiszen a gyógyszertárak felett ennek a siklónak a stilizált mása tekeredik a kehely köré. Roppant falánk állat, egyszerre akár 6 pockot, egeret is elfogyaszt.
A rézsikló (Coronella austriaca) az elõbbieknél rövidebb, tömzsibb, alakja kissé a viperáéra emlékeztet. Hossza alig 50-70 cm, a hím barnás, a nõstény szürkésdrapp. Kedvencei a gyíkok, de kisebb kígyókat is felfal. Harapása nem veszélyes.
Leggyakoribb hüllõnk a vízisikló (Natrix natrix). Hossza a fél métertõl az 1,2 méterig terjed-het. Háta kékesszürke, olykor fekete pontsorokkal. Vízben, vízparton gyakran találkozhatunk vele, néha még az emberi településeken is. ha el is fogjuk, ritkán harap, viszont bûzös ürülékkel árasztja el fogvaejtõjét. Békákkal, halakkal, gõtékkel táplálkozik. Elõbbi társaitól eltérõen zsákmányát élve nyeli le.
A kockás sikló (Natrix tessellata) alig egyméteresre nõ meg, barnás, szürkés színû hátán négyszögletes vagy ovális fekete foltok láthatók. A leggyakrabban a Balatonnál, a Velencei tónál, vagy a tatai Öreg-tavon láthatjuk.
A keresztes vipera (Vipera berus) zömök testû, változó színû mérgeskígyó. A nõstény általában barnás, a karcsúbb hímek ezüstfehérek vagy hamvasszürkék. Jellegzetességük a tartójukon lévõ X vagy Y alakú rajzolat és a hátukon végigfutó barna vagy fekete cikcakkos vonal. A vipera szájában elöl két darab, 4-5 mm hosszú méregfog található. Mérge a kisebb emlõsál-latokra nézve halálos, ritkán az emberre is. Elevenszülõ. Elsõsorban rágcsálókkal táplálkozik, de étrendjén szerepelnek a békák, gyíkok, kisebb madarak is. A leggyakoribb elõfordulási helye a Zempléni hegység, a Tiszahát, Somogy és Zala, valamint a Hanság.
Parlagi vipera (Vipera ursinii). Keresztes rokonánál valamivel kisebb, hossza általában 40-50 cm, színe barnásszürke. A hátán cikcakkos barna szalag fut végig a fejétõl a farkáig. A fején rajzolat díszlik. Méregfoga kisebb, és az ember közeledtére elmenekül.


This page:

Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top