peperonity Mobile Community
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
New to peperonity.com?
Your username allows you to login later. Please choose a name with 3-20 alphabetic characters or digits (no special characters).

IMPORTANT: Choose your name WISELY as you cannot change it later on! This is due to the fact that we will submit your pages to major search engines so that they can be found properly. 
Please enter your own and correct e-mail address and be sure to spell it correctly. The e-mail adress will not be shown to any other user. 
This password protects your account. To avoid typos it must be entered twice. Please enter 5-20 alphabetic characters or digits (no special characters). Choose a password that is not easy to guess! Never disclose your password to anyone. 
This password protects your account. To avoid typos it must be entered twice. Please enter 5-20 alphabetic characters or digits (no special characters). Choose a password that is not easy to guess! Never disclose your password to anyone. 
Stay logged in
Enter your username and password to log in. Forgot login details?

Username 
CAUTION: Do not disclose your password to anybody! Only enter it at the official login of peperonity.com. We will never ask for your password in a message! 
Login
Stay logged in

Share photos, videos & audio files
Create your own WAP site for free
Get a blog
Invite your friends and meet people from all over the world
All this from your mobile phone!
For free!
Get started!

You can easily invite all your friends to peperonity.com. When you log in or register with us, you can tell your friends about exciting content on peperonity.com! The messaging costs are on us.
Meet our team member Marzus and learn how to create your own mobile site!

Kroz pustinju i prasumu - Henrik Sienkveic | lektireKroz pustinju i prasumu - Henrik Sienkveic
KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU


O PISCU I DJELU: Roðen 1846. godine. Proputovao je Europu, ali i Afriku i Ameriku pišuæi putopise ispunjene nestvarnim i stvarnim dogaðejima. Poznat je po romanima Kroz pustinju i prašumu, Ognjem i maèem, Quo vadis? i dr. U romanu Kroz pustinju i prašumu isprièao je uzbudljivu prièu o putovanju dvoje mladih kroz Afriku. Godine 1916. je umro.

TEMA: Putovanje Stasija ( Staša) i Nelle (Nele) kroz Afriku.

VRIJEME RADNJE: 19. st.
-dokaz: Takav se prorok javio godine 1881.

MJESTO RADNJE: Afrika
-dokaz: . . . kako je glas o djeci stigao s one strane Afrike. . .

IDEJA: Nikad ne smijemo odustajati

NAJBOLJI ODLOMAK: Dva hica, jedan za drugim, odjeknuše provalijom. Gebhr (Gebr) se stropošta na zemlju kao vreèa pijeska, a kamis se nagne na sedlu i krvavim èelom udari na konjski vrat.

OBRAZLOŽENJE: Ovaj odlomak mi je najboli zbog velike doze uzbudljivosti pomiješane s krvlju.

DOJAM: Ovo djelo mi se svidjelo zato što ima puno dogaðaja i vrlo je zanimljivo. Opisi prirode su izvrsni.

LIKOVI: -Stasio: Hrabar, umišljen, snalažljiv, voli Nellu, požrtvovan, brižan.
-Nella: Mala, plašljiva

SADRŽAJ: Jednog dana, pošto su oèevi otišli na put, doðe Kamis i kaže djeci da su im oèevi poruèili neka s njim neka s njim otiðu za njima. Ali Kamis ih je prevario i odveo ih je kod nekih ljudi koji su ih odveli (oteli) Mahdiju. Na putu su prošli kroz pustinju i tamo je Stasio pokušao pobjeæi, ali su ga uhvatili i nije uspio. Kada su ih odveli do Mahdija, Stasio nije htio primiti njegovu vjeru, pa ih je poslao na teški put, jer je znao da æe djeca umrijeti. Ali naprotiv, Stasio je ubio ljude koji su ih vodili i zajedno sa Nellom, Kalijem i Meom otišli potražiti put kuæi. U toj prašumi su im se dogodile mnoge stvari: Nella se razbolila, pripitomili su slona, susreli su gosp. Lndea koji im je dao kinina za Nellu i puno oružja. Doputovali su do Kalijevog sela i vodili rat protiv drugog plemena. Poslije tih dogodovština su došli u pustinju gdje su svi skoro umrli od žeði, ali spasili su ih neki vojnici i odveli ih oèevima. Nakon mnogo godina Nalla i Stasio su se vjeèali i sretno živjeli do kraja svog života.


This page:

Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top