peperonity.com
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Forgot login details?

For free!
Get started!

Pakao - Dante Aligijeri | lektire


Pakao - Dante Aligijeri
Pakao


Prvo i peto pjevanje

Bilješke o piscu:
U Danteovom djelu odrazio se cjelokupan život medijavalnog svijeta i po Engelsvim rijeèima bio je on " u isti mah posljednji pjesnik srednjeg vjeka i rvi moderni pjesnik". Pisac i politièar koji ljudsko djelovanje dleda u sklopu nepromjenjivih morlnih zakona. Dante je izrazio i vrijeme u kojem je živio i trajne ljudske dileme izmeðu dužnosti i osjèaja, misaonosti i akcije.

Mjesto radnje:
Pakao

Lica:
Dante Alighiere
Vegilije
Beatrice

Sadržaj:

I pjevanje
Prema Danteovu shvaæanju èovjek na pola svog života kreæe na zagrobna putovanja. na poèetku svog putovanja pjesnik je zalutao. Susreæe razlièite zvijeri, a od straha ne zna kuda da krene. Te zvijere koje je susreo znaèe oholost i lakomislenost. U pomoæ pjesniku dolazi Vergilije, pjesnik koji je napisao Eneide i izbavi ga sa pogrešnog puta, a dovodi ga do vrata svetog Petra.

V pjevanje
Tako se pjesnik zajedno s Vergilijem spušta iz prvog u drugi krug, koji je bio manji ali zat o bolan, plaèan i jadniji. Nailaze na velikog Minosa koji je tu postavljen da bi odredio koliko je tko grešan i gdje ga treba smjestiti tj. u koji dio pakla. Voða pjesnika razgovara sa Minosom i ne dozvoljava mu da se mepristojno ponaša prema pjesniku. Pjesnik vidi i èuje strašne muke i patnje. Zanima ga tko su te duše što tako pate, a voða mu govori. Tu je Kleoatra koja je bila Cezarova i Antonijeva ljubavnica. Tu su još Panis i Triston. Želja pjesnika je da razgovara sa drugim zaljubljeni dušama. Dolaze Franèeska i Paolo i ptièaju o ljubavi, a pjesnik osjeæa bol zato što da je to dovelo dovde. Tada Franèeska zapoèinje prièu kada je osjetila prvu ljubav. Na kraju njezinog prièanja paolo pada od bola u nesvijest.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.