peperonity.com
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Forgot login details?

For free!
Get started!

Text page


lektire.peperonity.com

Sretni kraljevic - Oskar Vajld

Oscar Wilde

Sretni KraljevièBilješka o piscu: OSCAR WILDE
Oscar Wilde roðen je 16. 9. 1854. godine u Dublinu. Uspješno se školovao i stekao vrlo široku naobrazbu, najprije u Dublinu od 1871. do 1874. godine, a zatim i na jednom od najboljih koledža, u Oxfordu od 1874. do 1878. godine. Njegova su najpoznatija djela: alegoriène bajke Sretni kraljeviæ, Mali kralj i druge pripovijesti, roman Slika Doriana Graya. Od dramskih djela najistaknutija su: Saloma, Idealan muž. U najranijem i najkasnijem razdoblju života pisao je poeziju. Najpoznatija pjesma: Balada o tamnici u Readingu. Oscar Wilde iznenadno je umro 30. studenoga 1900. godine od upale mozga, u svojoj 47. godini. Pokopan je u Parizu.

Tema: dobrota, pomaganje siromašnima, radost davanja
Vrsta djela: alegorièna prièa
O djelu: Pisano je vrlo neobièno, a govori nam o prijateljstvu sretnoga kraljeviæa i lastaviæa. Upoznaju se kada se lastaviæ, sklanjajuæi se od kiše, sakrije kod kraljeviæa. Tada poèinje njihovo prijateljstvo i dobra djela koja su uèinili za ljude kojima je to bilo potrebno. Pozitivnom djelovanju kraljeviæa i lastaviæa suprotstavlja se okrutan i tužan kraj (lastaviæ ugiba, a sretni kraljeviæ odvezen je u talionicu). Jedan je od najdojmljivijih trenutaka onaj kada u peæi izgori sve osim kraljeviæeva srca.
Likovi: lastaviæ
sretni kraljeviæOpisi glavnih likova

SRETNI KRALJEVIÆ – Sav je bio pozlaæen tankim listiæima suhoga zlata, oèi su mu bile dva sjajna safira, a velik crveni rubin sjao je na dršku njegova maèa. Svi su mu se divili i mnogi su govorili da je lijep; on je i u duši bio lijep, ali i vrlo ravnodušan. Kada je kraljeviæ upoznao malog lastaviæa stekao je pravog prijatelja i poèeo izvršavati svoja velika dobra djela. Na kraju prièe sretni kraljeviæ ostao je posve gol jer je sve svoje dragulje i sve svoje zlatne ploèice darovao najsiromašnijima.

LASTAVIÆ – Na poèetku prièe zaljubio se u prelijepu trsku. Upoznao ju je u rano proljeæe, kada je letio nad rijekom loveæi jednog žutog leptira, i bio sav oèaran njezinim vitkim stasom i prevelikom ljepotom. Ali nije sve bilo tako divno, veæ pomalo i žalosno jer trska nije mogla putovati s lastaviæem. Morao ju je ostaviti i zaželio joj svu sreæu s nekim drugim. Na svome putu prema Egiptu sklanja se od kiše ispod kipa sretnog kraljeviæa, s kojim se odmah sprijateljuje. Zajedno poèinju èiniti dobra djela. Naime, lastaviæ je sve ono zlato i dragulje nosio na svojim malim krilima onima kojima je to bilo najpotrebnije. Na kraju prièe lastaviæ ugiba od hladnoæe, a sretni kraljeviæ gubi sve ono što je imao. No svoj život nastavljaju u Božjem vrtu; lastaviæ pjevaše, a sretni kraljeviæ u zlatnome gradu zauvijek æe se slaviti.

Vlastiti dojmovi: Prièa mi se svidjela zato što je pouèna i što nas upuæuje da èinimo što više dobrih djela. Glavni su mi likovi osobito dragi ponajprije zato što su pošteni, plemeniti i što su napravili mnogo dobrih djela onima kojima je to najviše bilo potrebno. Proèitavši prièu bio sam vrlo tužan. Mislim da je Wilde posebnu pozornost posvetio kraljeviæevu neuništivom i plemenitom srcu, simbolu koji ni vatra nije mogla uništiti. Dirljiva pripovijest koja nas uèi da je ljepota i dobrota u davanju.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.